Etter å ha satt bort spekingen av våre produkter i mer enn 20 år, tok vi i høst tilbake produksjon av spekematen i et nytt, topp moderne spekeanlegg hjemme i Narvik.
En oppstart som har vært nøye kontrollert av Arne Elstad, en av landets fremste fagmenn på området.
Det har vært viktig for oss å kunne støtte oss til god rådgivning i en hektisk oppstartsfase, og med Arne på laget, har vi fått tak i den beste i klassen, proklamerer produksjons- og kvalitetssjef Ivan Kuraas.
«Spekeprofessoren» fra tidligere Smedstuen Gård, som har et helt yrkesliv i faget, har gjennom hele høsten besøkt Kuraas med jevne mellomrom.
– Det har vært skikkelig stas å få bidra i oppstartprosjektet til Kuraas. Gløden og innsatsviljen de har vist har vært helt enestående, og det nye speke-anlegget deres er bygget med det siste av teknologi og funksjonalitet. Ikke minst er det svært strømlinjeformet og godt gjennomtenkt, forklarer Arne, som i dag representerer sitt eget rådgivningsfirma, Elstad Spekemattjenester.
En travel høst er snart over og i all hovedsak har det handlet om juleproduktene pinnekjøtt, fenalår, pinnesteik og kjøttfull pinnekjøtt av sadel.
– Totalt 100 tonn er saltet, tørket, speket og sendt ut til butikker, hotell og restauranter. Straks går vi i gang med første prøveproduksjon av ulike spekepølser i snabb, og etter det vil vi starte opp produksjon av benfrie spekeskinker og fenalår, forteller Ivan.
Han opplever starten som svært spennende og lærerik.
– Som fagmann har jeg alltid elsket å lære nye teknikker og metoder. Å få lov til å lede vår nye speke-satsing har derfor vært svært interessant og lærerikt.
Investeringen som er gjort i hovedfabrikkens nabobygg, det tidligere Rema-lageret, er det andre største i selskapets historie, etter byggingen av dagens fabrikkbygg.
– 30 millioner er investert i nytt speke-anlegg og nye lagerfasiliteter på Fagernes. En fremtidsrettet satsing som gir oss nærhet og kontroll på større deler av verdikjeden vår, lavere klima avtrykk, mer bærekraftig produksjon og sist men ikke minst har vi sikret oss arealer til å kunne vokse ytterligere inn i fremtiden, forklarer Ivan.
Arne vil også i fortsettelsen være med som innleid rådgiver, og vi ser frem til å utvikle mange nye, spennende speke-produkter i alle mulige varianter og fasonger sammen med han.
Dere som liker spekemat har mye å glede dere til! 😄