Gå til hovedinnhold Gå til søk

Åpnet ny spekehall på 1000m2

100 tonn spekemat i første sesong - med god hjelp av nasjonal «spekeprofessor»

Etter å ha satt bort spekingen av våre produkter i mer enn 20 år, tok vi i høst tilbake produksjon av spekematen i et nytt, topp moderne spekeanlegg hjemme i Narvik.
En oppstart som har vært nøye kontrollert av Arne Elstad, en av landets fremste fagmenn på området.

Bildetekst: Arne Elstad har vært til god hjelp i oppstarts fasen.

Det har vært viktig for oss å kunne støtte oss til god rådgivning i en hektisk oppstartsfase, og med Arne på laget, har vi fått tak i den beste i klassen, proklamerer produksjons- og kvalitetssjef Ivan Kuraas.

«Spekeprofessoren» fra tidligere Smedstuen Gård, som har et helt yrkesliv i faget, har gjennom hele høsten besøkt Kuraas med jevne mellomrom.

Bildetekst: Her besikter Arne pinnekjøtt som har hengt i en ukes tid. Sensorisk kontroll hver dag er viktig for å oppnå den beste kvaliteten.

– Det har vært skikkelig stas å få bidra i oppstartprosjektet til Kuraas. Gløden og innsatsviljen de har vist har vært helt enestående, og det nye speke-anlegget deres er bygget med det siste av teknologi og funksjonalitet. Ikke minst er det svært strømlinjeformet og godt gjennomtenkt, forklarer Arne, som i dag representerer sitt eget rådgivningsfirma, Elstad Spekemattjenester.

En travel høst er snart over og i all hovedsak har det handlet om juleproduktene pinnekjøtt, fenalår, pinnesteik og kjøttfull pinnekjøtt av sadel.

Bildetekst: Thor Arne Hersjedal har lang erfaring med salting av kjøtt. Det kom til god hjelp i den nye spekehallen.

– Totalt 100 tonn er saltet, tørket, speket og sendt ut til butikker, hotell og restauranter. Straks går vi i gang med første prøveproduksjon av ulike spekepølser i snabb, og etter det vil vi starte opp produksjon av benfrie spekeskinker og fenalår, forteller Ivan.

Han opplever starten som svært spennende og lærerik.

– Som fagmann har jeg alltid elsket å lære nye teknikker og metoder. Å få lov til å lede vår nye speke-satsing har derfor vært svært interessant og lærerikt.

Bildetekst: Noah Ulriksen er en av ungdommene som har jobbet tidlig og sent for at årets lam skulle rekke å bli spekemat før jul.

Investeringen som er gjort i hovedfabrikkens nabobygg, det tidligere Rema-lageret, er det andre største i selskapets historie, etter byggingen av dagens fabrikkbygg.

– 30 millioner er investert i nytt speke-anlegg og nye lagerfasiliteter på Fagernes. En fremtidsrettet satsing som gir oss nærhet og kontroll på større deler av verdikjeden vår, lavere klima avtrykk, mer bærekraftig produksjon og sist men ikke minst har vi sikret oss arealer til å kunne vokse ytterligere inn i fremtiden, forklarer Ivan.

Arne vil også i fortsettelsen være med som innleid rådgiver, og vi ser frem til å utvikle mange nye, spennende speke-produkter i alle mulige varianter og fasonger sammen med han.

Dere som liker spekemat har mye å glede dere til! 😄

Bildetekst: Avdelingsleder, Ivan Kuraas, og «spekeprofessoren» Arne Elstad, har samarbeidet godt og tett i hele år for å sikre at første sesong med spekemat som er produsert i Narvik skulle passere igjennom kvalitets sjekken etter endt produksjon.

Bildetekst: Det er plass til 10 tonn pinnekjøtt i hvert av de fire spekerommene. Her besiktes partiet av Arne Elstad.