Gå til hovedinnhold Gå til søk

Noah og Nils

- ungguttene som har gjort en hederlig innsats i spekeavdelingen

Bildetekst: Produksjonssjef Ivan Kuraas har vært veldig fornøyd med innsatsen til disse ungguttene. Fra venstre Nils Kantoluoto og Noah Ulriksen.

Da vi i Kuraas bestemte oss for å satse på egen spekeproduksjon, ble det også behov for flere ansatte til å ta hånd om de nye oppgavene. Det har narvikgutten Noah Ulriksen og finske Nils Kantoluoto løst på en glimrende måte.

Bildetekst: Guttene har lært mye om salting, modning, fermentering, tørking, luftfuktighet, temperatur, luftsirkulasjon, røyking i de nye jobbene.

Hovedtyngden av all spekemat som produseres blir spist i løpet av årets to siste måneder. Det har gjort at oppstarten til Noah og Nils har blitt av det litt heftige slaget.

– Det har ikke vært noen rolige intromåneder for å si det sånn, smiler Noah som startet opp i august, en snau måned før Nils.

Bildetekst: Nils viser Noah hva han har lært om sluttkontroll av pinnekjøtt. Når er vi sikre på at vi har den rette modningssmaken og kjøttet er nok tørket?

Guttene forteller at det fra første dag har vært bonn gass i den nye spekeproduksjonen, og at høsten har inneholdt en del lange dager med overtid for å komme i mål med all pinnekjøtt- og fenalårproduksjonen.

– Samtidig som det har vært mye å gjøre, har det også vært lærerikt. For det første har ledelsen vist oss tillitt og gitt oss en del ansvar i prosessen, noe vi føler vi har vokst på. For det andre har vi fått mye erfaring i det å jobbe mot deadlines for å komme i mål, forklarer de.

Bildetekst: Til tider i høst har det ikke vært plass til en pinneside til inn i spekerommene.

Mens Noah har jobbet i ulike avdelinger av fabrikken som ekstrahjelp siden han var 13 år, hadde Nils ingen erfaring med denne type matproduksjon før han fikk jobben hos Kuraas.

– Jeg har tidligere jobbet en sommer på det nye Rema-lageret i Bjerkvik, og trivdes så godt i området at jeg ganske fort begynte å ønske meg tilbake til Narvik. Jeg er takknemlig for at Kuraas tok imot meg og tilbød meg jobb, beskriver Nils.

Bildetekst: Det første Noah gjør er å gni inn kjøttet godt i salt. Dette er en manuell jobb som må gjøres helt korrekt dersom produktet skal få full score.

Begge forteller at de har funnet seg godt til rette i et trivelig arbeidsmiljø.

– Vi får være en del av en herlig gjeng, og selv om vi er fysisk adskilt fra de fleste andre under arbeidet, ser vi alltid frem til fellespausene og de gode lunsjene sammen med resten av de ansatte, avslutter Noah og Nils, og kommer med en liten innrømmelse:

– Det er litt godt at spekingen av julemat er over for denne gang;)

Vi hos Kuraas takker dere for innsatsen i høst og ønsker dere lykke til videre når dere tar fatt på hver deres studieplaner.